Hvad kan du forvente
Nedenfor har vi samlet en række almindelige spørgsmål og tips til dit besøg hos øjenlægen
Klik på overskrifterne for at læse mere
Spørg personalet hvis du bliver i tvivl eller har yderligere spørgsmål
Gå til optikeren inden du går til øjenlægen
Mange synsproblemer skyldes behov for briller eller kontaktlinser, eller forkert styrke på briller eller kontaktlinser.
For voksne og børn over ca. 12 år, er en god optiker lige så god som øjenlægen til at afklare et eventuelt behov for briller.
Der kan derfor spares meget tid og mange bekymringer, hvis du starter med at spørge din optiker.
Stort set alle begynder at have behov for briller fra ca. 40 års alderen, og det er ikke en sygdom.
Find vej og parkering
Øjenklinikken er beliggende i Næstved Storcenter på 1. sal ved "Kurts Torv". Det er kun muligt at komme til klinikken via elevatoren på "Kurts Torv".
Klinikken er handicapvenlig.
Omkring Næstved Storcenter er der gode parkeringsmuligheder og gode offentlige transportforbindelser.
Hvordan foregår et besøg hos Øjenlægen
Når du ankommer til øjenlægen er det meget vigtigt at du starter med at registrere din ankomst, f.eks. ved at scanne dit Sundhedskort på ankomstterminalen.
Når det er din tur, kommer du først ind til personalet, hvor der bliver foretaget indledende målinger f.eks. af din synsstyrke, dit øjentryk, dine briller og der bliver taget billeder m.v.
Øjenlægen og det øvrige personale kan vælge at iværksætte yderligere undersøgelser, afhængigt af de foreløbige resultater af de undersøgelser der er udført. Det er ikke nødvendigvis noget du bemærker, men det kan medføre yderligere ventetid, hvis øjenlægen eller personalet skønner der skal laves yderligere målinger eller tages flere billeder for at du får den bedst mulige undersøgelse og behandling.
Nogle undersøgelser foregår i andre rum, og du kan derfor opleve at komme tilbage til venteværelset, og ind i et eller flere nye rum før du kommer ind til øjenlægen.
Når alle relevante undersøgelser er foretaget kommer du tilbage til venteværelset, og øjenlægen kalder dig herefter ind når det er din tur.
Det hele tager tid, og vi bestræber os på så lidt ventetid som overhovedet muligt.
Hvis du ønsker at aflyse din tid
Hvis du vil aflyse din tid hos Øjenlægen, er du velkommen til at ringe til os eller udfylde vores "Afbud" formular under "Kontakt" øverst på denne side.
Briller og kontaktlinser
Husk at medbringe alle dine briller og styrken på dine kontaktlinser, hvis du benytter disse.
Vær forberedt på at personalet og øjenlægen ofte vil bede dig tage dine kontaktlinser ud inden målinger, fotografering m.v. Som regel er det bedst at møde op uden kontaktlinser, og i stedet med briller der passer dig (spørg evt. din optiker).
Nævn altid for personalet hvis du har kontaktlinser på, da mange målinger simpelthen er forkerte hvis de foretages med kontaktlinser, og maskinerne er ikke designet til at opdage en kontaktlinse.
Øjenlægen anbefaler altid kontaktlinsebrugere også at have et par briller der passer.
Information om øjensygdomme
Øjenforeningen har udgivet en række brochurer om de mest almindelige øjensygdomme. Vi har de fleste brochurer i papirudgave i klinikken, men man kan også læse og downloade PDF udgaver direkte fra Øjenforeningens hjemmeside:
https://ojenforeningen.dk/brochurer
BEMÆRK! Ikke alle brochurerne er 100% opdaterede med den nyeste viden! F.eks. er råd om kosttilskud ved Aldersrelateret Macula Degeneration (AMD) ikke helt opdateret længere. Spørg øjenlægen hvis du er i tvivl.
Andre sygdomme, medicin og arvelige (øjen)sygdomme
Øjenlægen kan finde på at spørge ind til dine eventuelle andre sygdomme, også sygdomme som ikke naturligt tænkes at påvirke dit syn.
Øjenlægen spørger ofte ind til hvilken slags medicin du evt. får, og om du har allergier.
Hvis du har diabetes kan øjenlægen finde på at spørge om hvor længe (årstal for debut), og værdier for dit langtidsblodsukker.
Øjenlægen kan finde på at spørge ind til eventuelle arvelige sygdomme så som grøn stær (ikke at forveksle med grå stær der er almindeligt ved stigende alder), og for arvelige sygdommes vedkommende er det næsten kun relevant med information om forældre og eventuelle søskende.
Ventetid hos Øjenlægen
Selvom vi bestræber os meget på at minimere ventetid under dit besøg hos øjenlægen, kan der alligevel opstå ventetid. Der kan være mange årsager hertil, bl.a. hvis der kommer akutte patienter, hvis en eller flere patienter med tid før dig viser sig at være meget syge, ved sygdom hos personalet, forsinkelser pga. vejret, system- og apparaturnedbrud m.v.
Hvis du skal have dryppet øjne (som de fleste af vores patienter), skal du afsætte yderligere ca. 30 minutters ventetid indtil dråberne virker.
Vi anbefaler derfor alle patienter at afsætte 2 timer i alt (inklusiv evt. øjendrypning) til deres besøg hos øjenlægen, selvom de fleste er færdige på under 1 time, og vi selvfølgelig håber det kan klares endnu hurtigere.
Patienter der udelukkende møder op til screening (f.eks. diabetesscreening) og ikke har behov for at se øjenlægen, vil opleve endnu kortere ventetid.
Man kommer ikke nødvendigvis ind i til personalet/øjenlægen i den rækkefølge man er ankommet. Patienter med smerter, børn og ældre der måske skal hentes af en taxa, vil altid blive prioriteret.
Særligt om akutte tider
Har du fået en akut tid hos øjenlægen, kan ventetiden være ekstra lang.
Vi prioriterer altid "planlagte tider" først, med mindre der er forhold der taler for en anden prioritering.
Øjendrypning (herunder bilkørsel efter øjendrypning)
Selvom det ikke er alle patienter der skal have dryppet øjne hver gang, skal du forvente at personalet er nødt til at dryppe dine øjne med øjendråber, for at lave den bedst mulige undersøgelse.
Vi drypper for det meste øjne for at udvide pupillen, hvilket gør det muligt at kigge helt ind i øjet, og derved lave den bedst mulige undersøgelse. Nogle gange drypper vi også øjne for at måle den korrekte brillestyrke. Enkelte patienter skal dryppes flere gange for at opnå tilstrækkelig effekt.
Det er meget forskelligt fra person til person, hvor generet man er af øjendråberne. Nogle føler sig klar til at køre bil lige bagefter, men de fleste føler deres syn er sløret og vil foretrække at blive fri. Vil du være sikker, så benyt offentlig transport, afsæt god tid til at effekten kan aftage, eller få nogen til at køre dig. Solen kan genere meget efter øjendrypning, så medbring også gerne solbriller.
Det er selvfølgelig friviligt at få dryppet øjne, og du kan altid insistere på at blive fri. Bemærk dog at det kan betyde en ufuldstændig eller dårlig undersøgelse af dine øjne, hvis øjenlægen vurderer at kvaliteten af vores målinger er for ringe uden at du bliver dryppet.
Effekten af de fleste øjendråber aftager hos flertallet af patienter gradvist efter 30-60 minutter, men hos nogle patienter varer det helt op til 4 timer eller mere.
Ny aftale, næste aftale, ændring og aflysning af aftaler
Det er et stort arbejde at planlægge og koordinere aftaler for mange patienter hver dag flere år ude i fremtiden. Vi håber derfor på jeres forståelse for måden vi har valgt at gøre det på.
Vi giver normalt ikke præcise datoer mere end 4 uger ude i fremtiden.
Når du får en ny tid hos øjenlægen, vil tiden i langt de fleste tilfælde forekomme i Sundhed.dk appen på din telefon indenfor få dage.
Vi sender altid SMS påmindelser ud senest 1 uge før.
Vi forbeholder os ret til at flytte tiden indtil den endelige bekræftelse på SMS du får ca. 1 uge før aftalen. Det er dog klart, at hvis der er særlige hensyn kan vi lave en anden mere specifik aftale.
Ved korte kontroller (typisk under 1 uge) får du oplyst tiden med det samme.
Du kan melde afbud ved at ringe, eller udfylde formularen på vores hjemmeside under "kontakt".
Der kan altid ske fejl, så hvis du er i tvivl, er du velkommen til at ringe eller møde op i klinikken.
Undersøgelse af børn
Det er meget vigtigt at børn får en så god oplevelse som muligt under deres besøg hos øjenlægen. Et trygt barn uden dårlige oplevelser fra tidligere besøg, er mest samarbejdsvilligt og lettest at undersøge.
Kontakten mellem øjenlægen og dit barn er vigtig. Giv tid og plads til
at dit barn kan lære øjenlægen at kende. Lad derfor være med f.eks. at
svare for barnet, med mindre øjenlægen spørger dig direkte, men tilskynd i stedet barnet til at svare selv. Større børn
kan sagtens sidde på en stol alene, med mor eller far ved siden af.
Du skal forvente at dit barn skal have dryppet øjne, og at det tager yderligere minimum 1 time, da øjendråberne først virker efter minimum 45 minutter. Kniber det med tiden kan vi aftale en ny tid, evt. kan I få øjendråberne med hjem så I kan dryppe barnet hjemmefra, og derved spare ventetid i øjenklinikken.
Forbered dit barn inden jeres besøg på hvad der skal ske (ventetid, synsprøve, fotografering), nævn muligheden for øjendrypning hvor du trygt kan sige til barnet at selvom det svier i starten, går det meget hurtigt over (efter ca. 30-60 sekunder).
Vi anbefaler at afsætte minimum 2-3 timer til et besøg hos øjenlægen med dit barn. Vær opmærksom på at ledsagere til børn skal have enten forældremyndighed eller en skriftlig fuldmagt - det gælder f.eks. også hvis bedsteforældre følger barnet.
Børn har særligt svært ved at vente, så vi anbefaler altid at medbringe mad, drikke, evt. snacks og især legetøj og/eller iPad til at underholde dit barn i ventetiden. Skal dit barn dryppes anbefaler vi meget i ventetiden indtil dråberne virker, at I går en tur ned på legepladsen i Næstved Storcenter (der er flere for børn i alle aldre), i stedet for at kede jer i venteværelset.
De fleste børn er trætte og måske lidt pyldrede efter et besøg hos øjenlægen med mange nye indtryk, og de har sløret syn i flere timer efter øjendrypning. Det kan derfor være en rigtig god ide ikke at sende barnet tilbage i institution efter besøget, men i stedet holde en fridag.
Nogle børn har behov for at komme flere gange med korte intervaller, før de har vænnet sig til at være hos øjenlægen og kan samarbejde til en tilstrækkelig undersøgelse.
Hos nogle børn (og forældre) slipper tålmodigheden simpelthen op. Det sker, det gør ikke noget, så får I bare en ny tid.
Fra ca. 12 års alderen kan de fleste børn afsluttes evt. til kontrol hos optikeren.
Allergi overfor øjendråber
I meget sjældne tilfælde kan der udvikles allergiske udslet efter øjendrypning.
Det er ikke farligt at få allergisk udslet efter øjendrypning, men det kan være meget generende med rødme, hævelse, grusfornemmelse og fornemmelse af sløret syn.
Allergien kan være overfor f.eks. et konserveringsmidel i øjendråberne, eller det virksomme stof, eller andre indholdsstoffer, og det kan være yderst vanskeligt at finde ud af hvilket stof der er tale om uden at dryppe med et præparat igen. Blot fordi man ikke kan tåle én slags øjendråber, kan det sagtens være man godt kan tåle en anden der minder meget om den.
Allergiske udslet aftager almindeligvis uden behandling gradvist efter dage til uger.
Spørg altid øjenlægen eller kontakt klinikken hvis du er i tvivl.
HUSK at gøre personalet opmærksom på hvis du tidligere har udviklet allergisk udslet overfor øjendråber - altid og HVER GANG du besøger klinikken.